Sağlık

Polikistik Over Sendromu Nedir?


Biz kadınların yumurtalıklarındaki hormonal bozukluk sebebiyle oluşan kist yapısına Polikistik Over Sendromu denir. Bu hastalık, ergenlik çağı ile birlikte ilk adet dönemine girilen üreme döneminde en çok görülen hastalıklardan biridir.

Polikistik Over Sendromu Neden Olur?

Beynimizde bulunan hipofiz bezinden anormal şekilde salgılanan LH ve FSH hormonlarından dolayı oluşan Polikistik Over Sendromu sonucu düzenli olarak yumurtlama olmaz. Erkeklik hormonu salgılanmasına neden olmakta ve bir çok hormonal rahatsızlık gibi kesin nedeni bilinmemektedir. Gençlerde çok nadir olarak görülsede, 20 ile 30 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görülmektedir.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Sendromun belirtileri kişiden kişiye göre meydana gelebilir. Belirtiler kişiden kişiye değişkenlik göstereceği gibi, bazı durumlarda hiç belirti olmaksızın oluşmuş olabilir.

  • Adet görmeme yada düzensizlik
  • Adet döneminde az kanama ya da çok fazla miktarda kanama olması
  • Kısırlık
  • Hormonlarda düzensizlik
  • insülin direnci, tiroid bozuklukları, Tip 2 diyabet gibi rahatsızlıklar
  • Tüylenmede artış
  • Fazlaca akne ve sivilce oluşumları.
Teşhisi Nasıl Yapılır?

Teşhis için doktora hangi belirtiler ile başvurduğu çok önemlidir. Bazı durumlarda hiç belirti gözükmeyebilir. Bu gibi durumlarda belirleyici tek durum adet görmeme olmaktadır. Doktor muayenesinde tıbbi geçmişinizi olduğu gibi doktorunuza anlatın. Polikistik Over Sendromu ile bağlantılı durumlar göz önünde bulundurulabilir. Doktorunuz kan tahlili ve hormonal tahliller isteyecektir. Gençlerde genelde ultrasonografi, evli kadınlarda ise vajinal ultrasonografi istenecektir. Kan tahlillerinde progesteron, östrojen, testosteron, glikoz,prolaktin ve trioid gibi hormonlar kontrol edilir.

Polikistin Over Sendromu Tedavisi

Eğer teşhis konulursa, hemen tedaviye başlanılır. Genellikle haplar tercih edilir. Adet döngüsünü düzene sokmaya yarayan doğum kontrol haplarından oluşmaktadır. Doğum kontrol hapları androjen üretimini normal seviyelere çekip, adet döngünüzü düzene sokmak için kullanılmaktadır. Bu tedavi süresinde sağlıklı bir şekilde beslenip, egzersiz yapmanız gerekmektedir. Bazı durumlarda yumurtalıklarınıza yerleşen kistler, ilaç kullanımına rağmen kaybolmamaktadır. Bu durumda çok hafif bir cerrahi bir operasyon ile yumurtalıklarınıza yapışmış olan kistler temizlenebilir. Yumurtalıklarımız kendini hızlı bir şekilde yenilediği için ileride yumurtalık fonsiyonlarında herhangi bir problem yaşanmayacaktır. Operasyon sonrası ilaç tedavisine devam edilmektedir. Polikistik Over Sendromu fazla zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Kadın vücudunda büyük önemi vardır. Bu hormonların fonksiyon ve dengelerinin bozulması, farklı bir hastalığa sebep olabilmektedir. Yapılacak teşhis sonrası hemen tedaviye başlanılmalıdır. Ayrıca üreme çağına girmiş genç kızlar bu rahatsızlığa daha yatkın durumdadır. Aileler bu konuya çok dikkat etmeli ve önem göstermeliler. Sağlıklı günler dileriz.


Bizden Haberdar Olun