Sağlık

Pestisit Nedir? Zararları Nelerdir?


Pestisit, sebze,meyve, bitkiler ve diğer tarım ürünlerine zarar verebilecek herhangi bir canlı organizmayı öldürmek için kullanılmakta olan kimyasal maddelerdir. Kullanımı M.Ö 1500'lere dayanmaktadır. Yapılan araştırmalarda bu yıllara ait papirüslerde bit, pire ve eşek arılarına karşı bu maddelerin nasıl hazırlandığı ile ilgili bilgiler bulunmuştur.

Pestisit Sağlığa Zararlı Mı?

Genel olarak pestisitler, tarım ürünlerinden zararlı otları, böcekleri ve kemirgenleri uzak tutmak için kullanılır. Meyve, sebze ve diğer tarım ürünlerine verilen zararı ortadan kaldırarak ürünlerin verimini artırmaktadır. Kullanılan bu maddeler insan sağlığını nasıl etkilemektedir bunları beraber inceleyelim.

Pestisit Türleri

İnsektisit (Haşere Öldürücü)  : Tüm haşere türlerini tarım ürünlerinin zarar görmesini engellemek için kullanılan kimyasal maddedir. Herbisit(Yabani Ot Öldürücü) : Tarım ürünlerinin çevresindeki yabani otları öldürmek için kullanılır. Fungisit (Mantar İlacı) : Tarım ürünlerini mantar hastalığından uzak tutan kimyasal maddelerdir. Rodentisit(Kemirgen Öldürücü) : Kemirgen türlerinden bulaşan hastalıklar için kullanılan maddedir. İçerikleri sivil toplum ve hükümetler tarafından belirlenen standartlar içerisinde olması gerekirken, günümüzde kullanılan bu maddelerin büyük kısmı standartlara uygun olmamakla birlikte, insan sağlığına büyük zararları bulunmaktadır.ana zararı bulunmaktadır. Türleri, organik ve sentetik  olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Organik Pestisitler

Bu tür pestisitler yada biyopestistler, doğal süreçlerle oluşan maddelerdir. Organik tarımda kullanılmak üzere çoğaltılmaya uygundur.

Sentetik Pestisitler

Sentetik olanlar tarım ürünlerine bulaşan zararlıları yok edecek şekilde laboratuvar ortamında tasarlanmıştır.

Aşırı Doz Pestisitin Sağlığımıza Zararları Nelerdir?

Tarım ürünlerinde bulunabilen, yüksek oranda sentetik yada doğal pestisite maruz kalmak sağlığımıza zarar vermektedir. Yüksek oranda kullanımı çocuklarda hiperaktivite, otizm ve kansere neden olduğu ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmalarda bazı pestisit türlerinin (Roteone) kullanımı parkinson hastalığına neden olabildiği belirtilmiştir. Tarım işçilerinin yüksek doz pestisite maruz kalmalarından dolayı karaciğer, böbrek, kas bozuklukları ile birlikte genetik bozukluk gözlemlenmiştir. Günümüzde yapılan tarımda, böcekleri, yabani otları ve diğer zararlıları yok edip, mahsülün verimini artırmak için kullanılmaktadır. İnsan sağlığı üzerinde olumsuz sonuçları gözlemlenmiştir. Organik olarak üretilen ürünlerde de organik pestisit oranı yüksek olabilir. Pestisit kullanılmadan tarım arazilerini bu tür zararlılara karşı daha güçlü hale getirebilir ve pestisitsiz ürünler üretilebilir.  Bu maddelerin genetik bozukluğa yol açtığı için ileri dönemlerde bir çok hastalığında mutasyon geçirerek ilaçlara karşı daha dirençli hale gelmesini sağlayabilir.


Bizden Haberdar Olun