Sağlık

Leptin Hormonu Nedir? Leptin Diyeti Nedir?


Diyet yapmanıza rağmen kilo verememenizin sebeplerinden birinin de vücudumuzun leptin hormonu salgılamasına izin vermediğimiz için olduğunu biliyor muydunuz? Diyabet, hipotiroidi veya hormonal herhangi bir rahatsızlığınız yok ama bir türlü kilo veremiyorsunuz. Acaba bunun sorumlusu leptin olabilir mi? Leptin nedir ve vücudumuzdaki görevi nedir gelin hep beraber inceleyelim.

Leptin Nedir?

Tokluk hormonu olarak da bilinen bu hormon, vücudumuzda tokluk hissi vererek vücudumuzdaki yağ stoklarını ve iştahı düzenlemeden sorumlu hormondur. Beynimizdeki açlıktan sorumlu reseptörlere bağlı olan ve doyduğumuz anda beynimize gönderilen sinyallerle iştahı baskılayan bir hormondur. Besinlerin yağa çevrilmesinden sorumlu olup, bu yağların depolanmasını kontrol etmekle görevlidir. Yemek yedikten 4-4,5 saat sonra ve gece 02:00 - 05:00 arası salgılanan bir hormondur.

Leptin Direnci Nedir?

Leptin direnci ise vücudumuza yeterli derecede salgılanmamasından dolayı oluşan durumdur. Bu durumun en büyük sebebi ise dengesiz beslenme biçimi olup, düzensiz şekilde artan ve azalan şeker ve früktoz seviyeleridir. Leptinin seviyesi ne kadar düşük olursa o kadar çok açlık hissi oluşur ve yemek yeme isteği o kadar artar. Bunun sonucunda aşırı kilo alımı oluşur.

Leptin Direnci Nasıl Kırılır?

Direncini kırmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek zorundayız. İşlenmiş gıdalar sindirim sisteminin içerisindeki yararlı bakterileri yok ediyor. Eğer diyabet ve başka bir rahatsızlığınız yoksa öğünler arası 4-6 saat olması bu hormonun salgılanmasını artıran faktörlerdir. Bunun yanı sıra uygulayabileceğiniz diğer yöntemler şöyledir;

  • Lif açısından zengin gıdalar tüketmek.
  • Şeker ve tahıllardan uzak durmak.
  • Düzenli egzersiz yapmak.
  • Düzenli uyumak.
  • Glisemik indeksi düşük gıdalar ile beslenmek.
  • Doğal proteinler tüketmek.
  • Yararlı yağlar tüketmek.
Leptin Diyeti Nedir?

Leptini dengelemek ve normal seviyelere çekmek için yapılacaklar çok basit. Size bahsedeceğimiz yöntemleri alışkanlık haline getirirseniz hem sağlıklı bir şekilde ideal kilonuza ulaşıp, sağlıklı yaşam döngüsü içerisine dahil olabilirsiniz.

  • Sağlıklı gıdalar tüketmek.
  • Düzenli egzersiz yapmak.
  • Akşam 19:00 dan sonra yemek yememek.

Leptin Nasıl Salgılanır?

Bu hormon yemek yedikten 4-4,5 saat sonra salgılanmaya başlar. Eğer ara öğünler yapıyorsanız mutlaka bu alışkanlığı bırakmalısınız. Örneğin sabah kahvaltısını saat 8:00 de yapıyorsanız öğle yemeğinizi 12:00 - 13:00 arası yapmalısınız. Öğünler arası ne kadar uzarsa o kadar leptin salgılayarak vücudun düzenli işleyişini yerine getirmesini sağlayacaksınız.

En Sağlıklısı 2 Öğün Beslenmek

Eski diyet listelerini bilirsiniz "3 Ana 3 Ara öğün" derlerdi. Bu şekilde beslenmek vücuda daha fazla zarar vermekten başka bir faydası yoktur. Adeta sizi yeme çılgınlığına sürükler. İnsan vücudunun tabi ki enerjiye ihtiyacı var fakat daha az öğünle gereken enerjiyi elde edebiliriz. Eğer günde 2 öğün yapıp, bu öğünlerde sağlıklı gıdalar tüketirseniz gün boyu enerjinizde azalma olmayacaktır. Bu beslenme çeşidi çok eski çağlardan beri tavsiye edilmektedir. Bu yazımız kesinlik teşhis veya tedavi amaçlı değildir. Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi sağlık sorununuz varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Sağlıklı günler dileriz..


Bizden Haberdar Olun