Sağlık

Kolesterol Nedir? Kolesterole İyi Gelecek Besinler ve Aktiviteler


Eğer uzun zamandır devam eden yüksek kolesterolünüz varsa ilerleyen zamanlarda bu kalp ve damar hastalıklarının habercisi olabilir. Kolesterol yüksekliği konusunda yapılması gereken bir çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Peki bu aşamada ne yapmak gerekir?

Kolesterol Nedir?

Kolesterol vücudumuzda bulunan bir lipid (yağ türü) dir. Vücudumuzda bulunan kolesterolün yaklaşık %75'ini karaciğer, %25 ise yediğimiz besinlerden gelir. Kolesterol hücrelerimizin görevlerini yerine getirmede kullandığı bir yapıdır. Aslında işin biraz detayına inmek gerekirse, vücudumuzda kolesterol molekülleri kan içerisinde çözülmediği için bu işlemi lipoteninler yapar. 3 tip lipotenin vardır. (LDL), (HDL) ve Trigliseridler. LDL : Halk arasında bilinen kötü kolesteroldür. LDL hem karaciğer hem de yediğimiz gıdalardan alındığı için fazlaca LDL birikimi olabilir. Bu da ileride kalp ve damar sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olabilir. LDL miktarı ne kadar düşükse o kadar sağlıklı olursunuz. HDL : Bu da en sevdiğimiz iyi kolesterol. HDL seviyeniz ne kadar yüksekse kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskiniz o kadar azalır. HDL seviyenizin 40 olması istenir ancak bu oran 60 ve üzeri seviyelere çıktığında sizi önemli ölçüde kalp ve damar sorunlarından uzak tutacaktır. Trigliseritler : Trigliseritler yağ asidi ve gliserolün birleşmesiyle oluşan doğal yağ olarak bilinir. Trigliseritler vücuda alınan ve yakılamayan gıdaları deri altında depolar. Sorunlar bu 3 maddenin vücuttaki dengesizliği ile başlıyor. Peki bunu nasıl dengeli hale getirebiliriz. Eğer sigara ve alkol kullanıyorsanız bunları bırakmanız gerekiyor. Sigara ve alkol tüketimini bıraktığınızda kendinizi sağlıklı yaşamın kollarına bırakıyorsunuz.

LDL Seviyesini Nasıl Düşürebilirm?

Kolesterol seviyeniz kritik seviyede ise doktor tavsiyesiyle sağlıklı bir yaşama başlayın. Aşağıdaki maddeleri kesinlikle uygulayın.

  • Öğünlerinizde bol miktarda sebze ve meyve tüketmeye çalışın.
  • Her gün 30-45 dk lık yürüyüşler yapın ve bunu alışkanlık haline getirin.
  • Kilolarınızdan kurtulun ve ideal kilonuza inin.

Öğünlerimizde mevsim sebze, meyve ve baklagil tüketmeye çalışın. Kızartma türü yiyecekleri tüketerek yaptığınız onca emeğinizi yok etmesini istemiyorsanız bu tür yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmalısınız. Salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi yiyeceklerden uzak durmanız bu işi hızlandırmanıza yardımcı olacaktır.

HDL Seviyesini Nasıl Yükseltebilirim?

Ara öğünlerinize cevizi mutlaka koyun. Yaptığınız salatanın üzerine 2 yada 3 adet cevizi ekleyip yiyebilirsiniz. Bu yaptıklarınız LDL seviyenizi günden güne arttıracaktır. Un ve şeker gibi kanımızdaki trigliserit ve kolesterol seviyesini yükseltebilecek karbonhidrat alımından uzak durmalıyız. HDL yani iyi kolesterolümüzü yükseltecek besinlerin en önemlisi olan sarımsak ve soğan ‘dır. Her gün tüketilen yarım soğan HDL seviyemizi yaklaşık %25 oranında yükseltecektir.

Kolesterole Dikkat!

Doktorlarınıza ilaç tedavisinden önce diyet ve spor ile bunu başarabileceğinizi söyleyin. Kolesterol ilaçlarının yan etkileri oldukça fazla bazı doktorlar bu durumu göz ardı edebiliyor. Oysa durum hiçte öyle değil. Bizzat yaşayan kişiler ilacın prospektüs’ ün de yazan yan etkilerin hepsini yaşadığını söylüyorlar. Bu sorunu sağlıklı beslenme ve spor ile üstesinden gelebileceğinize inanın. Eğer durumunuz kritik seviyede değilse ilaç kullanımı yanlış tercih olmakla birlikte büyük yıkımlara yol açabiliyor. Sağlıklı günler dileriz..


Bizden Haberdar Olun